Fiind una dintre problemele întâmpinate de conducătorii auto din Slobozia, ocuparea parcărilor cu autoturisme expuse la vânzare a devenit în ultimii ani şi o preocupare a noastră. Şi acest lucru se întâmplă şi pentru că  activitatea de comercializare a autoturismelor a devenit o adevărată îndeletnicire  a unora dintre locuitorii municipiului nostru, care s-au şi transformat în intermediari  permanenţi. Iată deci motivul pentru care  intervenim cu un nou material pe care îl prezentăm celor ce doresc să se informeze, prin intermediul site-ului nostru.

Astfel, trebuie subliniat în primul rand faptul că expunerea spre vânzare a autoturismelor  pe domeniul public, fără a deţine avizele legale, constituie contravenţie atunci când sunt îndeplinite condiţiile impuse de HCL nr. 106/2009 ( de exemplu, nu se află expus la domiciliul deţinătorului legal sau la locul său de muncă ). Deoarece zona  utilizată  în mod deosebit  din acest punct de vedere, o reprezintă parcarea auto de la intersecţia B-dul. M. Basarab cu B-dul. Ştefan cel Mare, aici a şi fost amplasat un panou prin care se care atrage atenţia conducătorilor auto care intră în această parcare, asupra aspectelor mai sus menţionate. Totodată, periodic, plasăm pe parbrizele autoturismelor atenţionări în acest sens. Cu toate acestea, chiar dacă numărul autoturismelor expuse  spre vânzare este în scădere continuă, încă nu toată lumea a  înţeles mesajul astfel transmis.

Ca urmare, toate demersurile noastre pe acest  domeniu de lucru, sunt îndreptate exclusiv în sensul depistării persoanei direct responsabile de comiterea acestei fapte, aşa încât sancţiunea să-şi atingă scopul.  Aplicarea, de exemplu, a unui număr de 2, 3 sau chiar 6 astfel de sancţiuni uneia şi aceleiaşi persoane ( care dealtfel se regăseşte şi în evidenţele  Direcţiei de taxe şi impozite  chiar şi cu 10 – 12 autoturisme înregistrate şi radiate succesiv), demonstrează că unii chiar s-au profesionalizat pe această latură.  Însă dorim să-i convingem că şi noi vom insista în acest fel de acţiuni, în care vom face tot  posibilul pentru  identificarea   celor vinovaţi ( care de cele mai multe ori se situează la  a treia sau a patra verigă a lanţului de vremelnici deţinători ai unor maşini veşnic vândute şi revândute ) pentru aplicarea măsurilor legale.  Aşa încât,  a fost depisat şi sancţionat vânzătorul unei  maşini chiar şi atunci când, de la proprietarul din Iaşi care figura în baza de date, maşina a mai schimbat alţi doi  deţinători până la persoana care a expus-o la vânzare  pe domeniul public.  În acelaşi timp, vom  propune şi reanalizarea actului juridic în baza căruia se face constatarea contravenţiei, astfel încât procedurile să se simplifice.

Este totodată momentul să atragem atenţia tuturor deţinătorilor de autoturisme, că pot evita situaţiile neplăcute,  încheind contracte de vânzare pentru maşinile pe care doresc să le înstrăineze şi chiar radiindu-le din evidenţele Serviciului Regim Permise şi Certificate de Înmatriculare. În acest mod se   transferă întreaga  responsabilitate asupra  cumpărătorilor, dacă aceştia le expun la vânzare. Dar nu numai acestea sunt urmările lipsei unui act oficial pentru tranzacţie, întrucât şi sancţiunile aplicate de către CNADNR pentru lipsa rovignetei, de exemplu, este un alt risc de primire a unei sancţiuni de către fostul proprietar care figurează încă în  baza de date.