COMUNICAT

La sesizarea locatarilor blocului 1 de pe strada Coloanelor, transmisă în dimineața zilei de 7 august 2019, polițiștii locali au intervenit și, în măsura competențelor legale, constatând ca o persoană cu afecțiuni psihice, cunoscută de noi din anii anteriori, depozitează cantități mari de deșeuri în apartamentul propriu și apoi le aruncă pe geam, în spațiul verde de lângă bloc, au mobilizat entitățile cu atribuții concrete în astfel de cazuri – DAS și DADP, așa încât în cel mai scurt timp, întreaga cantitate de deșeuri a fost ridicată din spațiul verde iar demersurile firești de starea socială și de sănătate a persoanei în cauză, au fost demarate de către DAS.

Trebuie să menționăm că situația persoanei în cauză este cunoscută de câțiva ani. Cu afecțiuni psihice care îi determină un comportament total inofensiv, indiferent la mediul înconjurător care, pentru ea, aproape că nici nu există, numita GM a primit încă din anul 2017, din partea administrației publice, atenția cuvenită, în limitele legii.

Astfel, după cum se prevede în Legea nr. 487/2002, a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, privitor la internarea nevoluntară într-o structură de psihiatrie, noi am făcut demersuri reușind identificarea aparținătorilor – tatăl și fostul soț , fiind chiar luată în grijă de către acesta din urmă, de la domiciliul căruia a fugit însă după câteva zile, fiind găsită ulterior pe un câmp.

S-au inițiat toate procedurile și au fost înaintate actele necesare internării și tratamentului de specialitate.

S-a intervenit pentru igienizarea apartamentului transformat in depozit de deșeuri.

În condițiile în care limitele posibilitaților de intervenție ale instituțiilor administrației publice locale, ca de altfel și ale asociației de proprietari (în condițiile în care locuința acesteia este proprietate privată în interiorul unui bloc de locuințe) sunt stabilite de legislația în vigoare, avem în atenție orice modalitate reglementată de intervenție pentru aducerea lucrurilor, pe cât posibil, pe făgașul normal.

În plus, aici trebuie să ținem totuși cont și de drepturile civile, politice, economice, sociale şi culturale conferite de lege persoanelor cu tulburări psihice, drepturi care nu permit izolarea ori extragerea acestora din societate sau mediul lor de viață, în afara cadrului legal sau fără argumente bine întemeiată.