Luna februarie  a cuprins o serie de acţiuni punctuale  care au vizat diverse domenii de activitate de interes  din punctul de vedere al activităţii noastre. Astfel, efectivele poliţiei locale au fost mobilizate conform planurilor de măsuri pentru :

– Acţiuni de prevenire a faptelor de natură  contravenţională în domeniul activităţilor comerciale (depistarea comercianţilor ce nu afişează preţurile la produsele pe care le comercializează, verificarea abonamentelor lunare privind ocuparea domeniului public, depistarea comercianţilor care expun produse la vânzare în afara spaţiului de vânzare, verificarea certificatelor de producător ). Au fost controlaţi  38 de comercianţi, fiind aplicate  2 avertismente  verbale la  2 comercianţi ce au ocupat domeniul public prin expunerea produselor în afara spaţiului de vânzare şi 2 amenzi  pentru   adresarea de jigniri şi comportament  agresiv.  Totodată,  pentru lipsa vizei pe certificat, un  producător  agricol a fost atenţionat şi invitat să prezinte în cel mai scurt timp, actul vizat.

– Acţiuni destinate prevenirii şi combaterii faptelor de   încălcare a  normelor rutiere de către biciclişti şi pietoni. Acţiunea s-a derulat în ziua de 15.02.2013, urmărind totodată şi asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului în zonele intens circulate ale principalelor artere rutiere din municipiul Slobozia. Au fost constatate şi aplicate sancţiuni pentru un număr de 24 de fapte contravenţionale, vizând  încălcarea normelor legale privind circulaţia bicicliştilor şi a pietonilor.  Dintre  acestea :  3 amenzi, 14 avertismente scrise şi 7 avertismente verbale, însoţite de atenţionarea acestora cu privire la respectarea reglementărilor rutiere şi adoptarea de către aceştia a unui comportament corespunzător.  Totodată, au fost opriţi în trafic şi verificaţi, fără aplicarea de sancţiuni, 3 biciclişti.

Acţiunea pe această temă  a continuat în perioada 23-28 februarie 2013. În acest ultim interval de timp, au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale din care 53 de avertismente şi 2 amenzi, urmând ca, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier precum şi pentru preîntâmpinarea şi combaterea faptelor prin care se încalcă actele normative privind circulaţia bicicliştilor şi a pietonilor pe principalele artere rutiere, periodic, întregul efectiv al biroului de circulaţie rutieră să fie mobilizat în acţiuni similare.

Prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de transport în regim de taxi.A fost o acţiune iniţiată ca urmare a sesizărilor primite pe această temă, care urmărea depistarea taximetriştilor ce  încalcă prevederile art.22 din Legea nr. 38/2003 ( prin care se stabileşte obligaţia transportării unui singur client la o cursă ). De fapt, este vorba despre taximetriştii care, fără a fi solicitaţi,  recurg la  preluarea clienţilor din staţiile de transport public de călători.

Pe parcursul întregii luni, au fost legitimate  630 de persoane, fiind aplicate 383 de sancţiuni contravenţionale, din care 148 de amenzi, în valoare totală de 30.365 lei şi 235 de avertismente. Sancţiunile menţionate au fost aplicate pentru abateri privind:

circulaţia rutieră – 256;
tulburarea liniştii publice, consum de băuturi alcoolice  –  75;
îngrădirea, ocuparea domeniului public – 18;
salubritate, gestiunea deşeurilor  –  19;
distrugerea, deteriorarea domeniului public – 3;
alte abateri – 12.

În acest interval de timp au fost înregistrate la dispeceratul instituţiei 96 de reclamaţii şi sesizări. Dintre acestea 85 au fost înregistrate telefonic, 6 verbal şi 5 scrise. Din totalul reclamaţiilor primite, 11 ( 9 % din total ) nu s-au confirmat. Urmare rezolvării acestora s-au aplicat 41 de avertismente şi 12 amenzi, în alte 3 cazuri situaţiile sesizate rămânând sub supraveghere.

Au fost luate în evidenţă : o persoană cu afecţiuni psihice ce a fost condusă de poliţiştii locali la adresa de domiciliu, 2 persoane fără adăpost, îndrumate către Centrul de Primire şi o persoană care apela la mila cetăţenilor. Acesta din urmă, având domiciliul în altă  localitate,  a fost condusă la staţia CFR.

Poliţiştii locali au însoţit reprezentanţii SPAS la locuinţele sociale situate pe str.Lacului, respectiv str. G-ral. Magheru, în vederea  verificării modului de repectare a obligaţiilor de chiriaşi, de către cei care  locuiesc aici şi, în perioada 1-3 februarie, au asigurat măsuri de ordine în Piaţa Revoluţiei cu ocazia Târgului Apicol.

Au fost  executate  2 mandate de aducere.

Prin note telefonice, au fost transmise 26 de sesizări către diferite instituţii sau operatori de servicii publice, pe probleme constatate de poliţiştii locali în teren sau sesizate de cetăţeni: DADP –16 sesizări, , SC Urban SA –5 , SC Amonil SA – 2, SC Distrigaz Sud -1, SC Next Gen  SRL  – 1, Enel SA – 1

Zilnic,  la orele de începere a programului şcolar,  s-a fluidizat traficul rutier în zona Şcolii generale nr. 3 ( intersecţia B-dul Unirii cu str. Ardealului ) şi, deasemenea, cu ocazia efectuării lucrărilor de modernizare a carosabilului  şi a celor de toaletare a copacilor situaţi pe traseul arterelor rutiere.

În data de 01.02.2013, patrula mixtă a depistat o persoană de sex masculin  având asupra sa un bagaj voluminos, respectiv un rucsac în spate. S-a efectuat controlul bagajului în care se aflau mai multe bunuri ( un flex cu pânză abrazivă, un prelungitor cu ştecher 15 m lungime, două pânze flex noi pentru şlefuire, un colac sârmă neagră aprox. 15 kg şi un tub spray de 400 ml nefolosit). Aceasta a declarat că sunt bunuri de la locul său de muncă, pe care şi le-a însuşit în scopul de a le folosi în interes personal.

A fost condus la sediul Poliţiei Municipale Slobozia în vederea continuării cercetărilor.

În cursul aceleiaşi seri, patrula mixtă a oprit într-un control de rutină, un autoturism al cărui conducător consumase alcool. Testat cu aparatul DRAGER, a rezultat o concentraţie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost condusă  la sediul Poliţiei Municipale

În noaptea de 08/09.02.2013, patrula formată din poliţist local şi poliţist de la Poliţia Municipală, au acordat sprijinul unei echipe de jandarmi, reuşind să prindă şi să imobilizeze o persoană de sex masculin care, cu ajutorul unui topor a spart un geam al unei societăţi comerciale cu intenţia de a sustrage diverse bunuri. A fost condus la sediul Poliţiei Municipale pentru continuarea cercetărilor.