RAPORT DE ACTIVITATE
mai 2013

În această lună, activităţile zilnice derulate de către poliţiştii locali, au cuprins şi un control sistematic al respectării prevederilor cuprinse în HCL nr. 106/2009, privind animalele de companie. Mai exact este vorba despre respectarea de către deţinătorii acestora, a obligaţiilor legate de supravegherea animalelor precum şi de deţinerea de materiale corespunzătoare, care să asigure menţinerea stării de curăţenie a domeniului public. Aşa încât, în perioada 15 – 31 mai 2013, au fost legitimate 130 de persoane deţinătoare de animale de companie, aflate pe arterele de circulaţie sau în zonele de agrement, fiind aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi şi 17 avertismente, 6 fiind urmare a lăsării animalelor nesupravegheate. În această acţiune, o singură persoană a fost sancţionată pentru refuz de legitimare.

 

Totalul sancţiunilor aplicate în această lună este de 241, din care 113 amenzi în valoare de 26.800 şi 128 avertismente.

Sancţiunile au fost determinate de abateri privind:

 • circulaţie rutiera – 83;
 • tulburarea liniştii publice, – 101;
 • salubritate, gestiunea deşeurilor – 24;
 • ingradirea, ocuparea domeniului public – 11;
 • alte abateri – 22 ;

Fiind activităţi curente în programul de lucru al instituţiei, dirijarea circulaţiei rutiere în zona Şcolii generale nr. 3, la intersecţia b-dul. Unirii cu str. Ardealului, precum şi afluirea traficului rutier pe arterele pe care DADP ori diferite societăţi comerciale derulează lucrări de reparaţii şi modernizări, sunt preocupări zilnice ale poliţiştilor locali. În ce priveşte constatarea de contravenţii în acest domeniu de activitate, se remarcă o scădere a ponderii acestora în bilanţul de sancţiuni aplicate în luna mai, care sunt în număr mai mic decât în lunile anterioare, sau decât în lunile similare ale anilor trecuţi, datorită tocmai a prezenţei sistematice a agenţilor noştri în zonele de lucru în carosabil.

Din punct de vedere al ordinii şi liniştii publice, am participat, în limitele competenţelor, la asigurarea măsurilor de ordine la Mănăstirea Sf. Voievozi cu ocazia aducerii Icoanei Făcătoare de Minuni şi am intervenit pentru rezolvarea celor 72 de reclamaţii şi sesizări cauzate de abaterile la legea nr. 61/1991, primite la dispeceratul instituţiei, pentru care s-au aplicat 47 de sancţiuni. Totodată, la constatările directe ale poliţiştilor locali în teren, s-au luat măsuri de sancţionare, în baza aceleiaşi legi, în 54 de cazuri.

S-a primit un număr de 128 de reclamaţii şi sesizări (16 fiind neconfirmate) dintre acestea 72 fiind înregistrate telefonic, 9 scrise şi 5 verbale. Un număr destul de mare dintre acestea – 28, sunt cauzate de ocuparea fără drept de către unii conducători auto, a locurilor de parcare concesionate, uneori şi ca urmare a lipsei panourilor informative. Determinante în formularea de reclamaţii şi sesizări, în număr de 72, au fost manifestările unor cetăţeni, prin care se încălcau prevederile Legii nr. 61/1991. Urmare a rezolvării tuturor reclamaţiilor, s-au aplicat 22 amenzi şi 49 de avertismente dar s-au luat şi alte măsuri precum:

 • verificarea avizelor şi autorizaţiilor pentru activităţile reclamate;
 • supravegherea zonelor în vederea eliminării faptelor sesizate;
 • solicitarea intervenţiei echipajelor ISU;
 • îndepărtarea din zonă a persoanelor care făceau obiectul reclamaţiei (copii, persoane fără adăpost sau persoane cu probleme de comportament);
 • îndrumarea către Poliţia Municipală a persoanelor care au făcut sesizarea, întrucât faptele reclamate nu intrau în competenţa noastră;
 • îndrumare către instanţa de judecată;
 • aplanarea conflictelor constatate.

Prin note telefonice au fost transmise de la dispeceratul Poliţiei Locale Slobozia, 21 de sesizări către diferite instituţii sau operatori de servicii publice, pe probleme constatate de agenţi în teren : DADP – 13, SC Urban SA -4, Poliţia Municipală -3, Dental Blue -1.

În data de 25 mai, patrula aflată în acţiune în cartierul Bora a fost sesizată de faptul că un locuitor al cartierului şi-a agresat copiii aflaţi în întreţinerea sa şi i-a alungat de la domiciliu. Odată ce prin verificarea efectuată s-a constatat veridicitatea celor sesizate, s-a acţionat operativ în sensul mobilizării instituţiilor abilitate în implicarea şi în luarea măsurilor imediate, corespunzătoare situaţie constatate. Poliţiştii locali au continuat acţiunea prin însoţirea personalului acestor instituţii la întreaga procedură impusă de acest caz şi prin conducerea minorilor la Centrul de Primire .

În această lună s-au mai derulat acţiuni de însoţire/conducere, după cum urmează:

 • executarea mandatelor de aducere;
 • însoţirea funcţionarilor publici din cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari în vederea rezolvării unei sesizări;
 • însoţirea unui complet de judecată la domiciliul unei persoane parte într-un dosar de judecată;
 • însoţirea repezentanţilor SPAS – la locuinţele sociale situate pe strada Viilor, nr.61.

În data de 02.05.2013, pe timpul efectuării serviciului în patrulă mixtă, s-a primit o sesizare prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o persoană de sex feminin a sustras diverse bunuri dintr-un market. Bunurile sustrase au fost recuperate şi predate reprezentantului magazinului iar partea reclamată a fost condusă la sediul Poliţiei Municipale pentru continuarea cercetărilor.

În data de 09.05.2013, la sediul instituţiei noastre a fost primită o sesizare din partea unui reprezentant al Serviciului Public de Asistenţă Socială referitoare la faptul că o persoană de sex masculin a sustras bunuri din incinta adăpostului situat pe Aleea Băii. Persoanele implicate au fost conduse la sediul Poliţiei Municipale.

În data de 22.05.2013, o persoană de sex feminin a declarat verbal poliţiştilor locali faptul că i-a fost spart un geam termopan al locuinţei. Sesizarea s-a confirmat, persoana vinovată fiind identificată de către poliţiştii locali, cazul fiind preluat de un agent al Poliţiei Municipale ajuns la faţa locului.

În cursul aceleiaşi zile de 22.05.2013, pe timpul efctuării serviciului în patrulă mixtă, a fost identificată o persoană de sex masculin, ce avea asupra sa un cuţit Aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi avea un comportament agresiv drept pentru care a fost imobilizată şi, ulterior, condusă la sediul Poliţiei municipale.

 

Director,
Ing. Laurenţiu Abaza