24 septembrie 2019. Ora 12.11.

Acțiune obișnuită de patrulare a echipajului de polițiști locali, cu autospeciala , pe b-dul. Matei Basarab.

La intersecția cu strada Ialomiței, o scenă este vizibilă de la distanță și este surprinsă de camera video instalată în autovehiculul de patrulare dar și de camera amplasată pe unul din stâlpii de iluminat public din zonă. Un conducător auto care a coborât din mașina sa oprită la semafor în zona de preselecție și s-a apropiat de autovehiculul rămas în urma sa, a fost observat de către cei doi polițiști locali. Pornit, se pare, spre a iniția un dialog cu șoferul din spatele său, acesta este întâmpinat, în față, cu un jet de spray iritant-lacrimogen. Cel care a comis gestul s-a dovedit a avea antecedente din acest punct de vedere. În luna iunie a procedat la fel în fața unui șofer de autobuz în cartierul Bora. Fără motiv. Ca și acum.



Pentru că justificarea lui (s-a simțit atacat și a acționat în legitimă apărare) nu se verifică, în timp ce șoferul agresat își explică apropierea de mașina acestuia ca urmare a faptului că a fost claxonat insistent de către acesta și voia să înțeleagă ce se întâmplă.

Polițiștii locali au intervenit imediat, au cerut celor doi conducători auto să rămână la mașini și, la cererea celui afectat de substanțele iritante, au solicitat interevenția serviciului de ambulanță. Apoi au făcut identificarea celor implicați după care au comunicat situația constatată la dispeceratul Poliției Locale Slobozia și, având în vedere competențele legale, la Poliția Municipiului Slobozia, instituție de la care s-au și prezentat agenții de circulație care au preluat cazul spre cercetare și luare de măsuri legale.

Tratament legislativ

Pentru astfel de situații, legea este clară, și prevede în mod expres faptul că aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii, ori pagube materiale constituie contravenţie dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.