Domnule Zaharia Valentin,

Vă răspundem în acest fel deoarece în sesizarea dumneavostră lansată pe site-ul www.domnuleprimar.ro, nu aţi menţionat şi o adresă.
Am luat la cunoştinţă despre problemele pe care le-aţi ridicat, referitoare la câinii de companie care, lăsaţi liberi de către stăpâni, „vă aleargă peste tot” (am utilizat exprimarea dumneavoastră).
Este adevărat că mai există deţinători de animale de companie care nu-şi îndeplinesc obligaţiile de supraveghere a acestora pe domeniul public. Încercăm să depistăm toate aceste situaţii ( inclusiv cele în care animalele pătrund în locurile de joacă pentru copii ) şi se aplică sancţiuni atunci când sunt constatate astfel de abateri. Au fost întocmite pe primul semestru 35 de procese verbale de constatarea contravenţiei în această privinţă, aplicându-se totodată şi 27 de avertismente verbale, dar se pare că este necesară o intransigenţă mai mare în astfel de situaţii, aşa încât în perioada următoare vom da atenţie mai mare acestor situaţii.
În ce priveşte salubritatea municipiului, cu toate că nu se poate totuşi nega starea bună de curăţenie a oraşului nostru, putem observa că există şi situaţii în care depozitarea deşeurilor se face incorect ( iar platforma de gunoi din zona Tritipan se remarcă prin faptul că este cea mai muradară din oraş, cu toate că este în centrul municipiului ) sau se mai aruncă deşeuri pe jos. Este cred, nevoie de noi metode de lucru care să elimine aspectele negative.
Numai pentru aruncarea pe jos a ambalajelor, cojilor de seminţe, resturilor de fructe etc., în prima jumătate a anului s-au aplicat 27 amenzi şi 36 de avertismente. În general, pentru aspecte ce vizează salubritatea pe raza localităţii, în primele 6 luni, s-a aplicat un număr de 430 sancţiuni din care 92 amenzi.
Dar ce spuneţi totuşi de educaţia şi cultura cetăţenilor, de gradul de civilizaţie de care dau, în ansamblu, dovadă aceştia şi care determină aspectele la care dumneavoastră faceţi referire ? Chiar dacă se poate vorbi de o oarecare educare prin metode sancţionatorii, este clar că ceea ce nu se realizează în ani de şcoală sau de educaţie în familie, se compensează într-un ritm destul de lent prin astfel de metode.
Doresc să vă transmit că toate observaţiile primite de la dumneavoastră sau de la ceilalţi cetăţeni, sunt luate în considerare, încercând remedierea atunci când problemele respective intră în competenţa noastră.

Cu respect,
Director al Serviciul Public Poliţia Comunitară Slobozia,
Laurenţiu Abaza